SPPK: Priemerná mzda v potravinárstve v 2.štvrťroku stúpla na 1441 eur

30.09.2024 Bratislava

Bratislava 29. septembra (TASR) - Priemerná mesačná mzda v slovenskom potravinárskom priemysle v 2. štvrťroku 2024 dosiahla úroveň 1441 eur, čo predstavuje oproti rovnakému obdobiu roka 2023 zvýšenie o 133 eur. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

Najvyšší medziročný nárast priemernej mesačnej mzdy sa podľa neho zaznamenal vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov, a to o 15,8 %. V odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov sa priemerná mesačná mzda zvýšila o 15,2 %, vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov o 14,4 % a vo výrobe, spracovaní a konzervovaní mäsa a mäsových výrobkov o 14,3 %.

Medziročný pokles priemernej mesačnej mzdy sa oproti 2. štvrťroku 2023 neevidoval v žiadnom sledovanom odvetví potravinárskej výroby.

Viac ako priemernú mesačnú mzdu v potravinárskom priemysle v 2. štvrťroku 2024 dosiahli zamestnanci vo výrobe piva a sladu (1903 eur), v odvetví stáčania prírodných minerálnych vôd a výroby nealko nápojov (1808 eur), vo výrobe kakaa, čokolády a cukroviniek (1783 eur), vo výrobe hotových krmív (1691 eur), vo výrobe trvanlivých pekárskych výrobkov (1618 eur), vo výrobe ostatných potravinárskych výrobkov (1617 eur), vo výrobe rastlinných a živočíšnych olejov a tukov (1600 eur) a v odvetví úpravy a spracovania mlieka (1569 eur).

Najvyššia priemerná mesačná mzda sa v 2. štvrťroku 2024 dosiahla pri výrobe piva a sladu (1903 eur) a najnižšia pri výrobe pekárskych výrobkov vrátane cukrárskych okrem trvanlivých výrobkov vo výške 1111 eur.
 

Vyberte región

mark